АСПЕКТИ ОРГАНІЗАЦІЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ У ХОДІ ПРОВЕДЕННЯ АТО НА СХОДІ УКРАЇНИ В 2014 – 2016 рр.

Автор(и)

  • Емілія Мар’янівна Казан Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, Львів, кандидат історичних наук, викладач кафедри, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-0997-6945

DOI:

https://doi.org/10.33577/2313-5603.31.2019.193-205

Ключові слова:

військово-медична служба, медична допомога, Збройні сили України, Антитерористична операція

Анотація

У статті висвітлено якість та своєчасність надання медичної допомоги військовослужбовцям ЗСУ в початковий період Антитерористичної операції (2014 – 2016). Відображено проблеми медичного забезпечення ЗСУ, що мали місце на початку російської агресії на Сході України і недоліки в організації військово-медичної служби, які виникли за роки незалежності України в результаті недолугих реорганізацій та оптимізацій в Збройних силах України, що відбувалась в умовах хронічного недофінансування військово-медичної служби. Зазначено, що медичне обладнання морально і фізично застаріло. Медична і санітарна техніка давно вислужили встановлені терміни та вико­ристали ресурси, переважно списані та навіть за їх наявності перебували в неробочому стані, не було індивідуальних засобів медичного захисту. Харак­терним був брак медичного персоналу та недостатній досвід і навички в галузі військово-польової хірургії та тактичної медицини. Своєчасність надання ме­дичної допомоги не вкладалась у «золоту годину», що пояснювалось недоско­налою системою ЛЕЗ і браком санітарного транспорту та індивідуальних засо­бів захисту. Проаналізовані основні причини смертності поранених, зроблені відповідні висновки щодо вдосконалення надання першої медичної допомоги на полі бою. Вивчено досвід організації медичного забезпечення та інтеграції в єдиний медичний простір на прикладі Луганської області. Відзначено внесок волонтерських організацій, Товариства Червоного Хреста та гуманітарної допо­моги іноземних держав. У висновках зазначено необхідність впровадження Військово-медичної доктрини – кодексу правил і принципів військової медицини.

Посилання

Бадюк М.І., Жупан Б.Б., Ковида Д.В., Микита О.О., Губар А.М. 2016. Інноваційні проекти в медичному забезпеченні Збройних Сил України в умовах ведення антитерористичної операції. Збірник наукових праць: Медичне забезпечення антитерористичної операції: науково-організаційні та медико-соціальні аспекти. К., с. 55.

Білий В.Я., Верба А.В., Бадюк М.І., Жаховський В.О., Лівінський В.Г. 2016. Еволюція поглядів та розвиток системи лікувально-евакуаційного забезпечення військ – уроки для Збройних Сил України. Збірник наукових праць: Медичне забезпечення антитерористичної операції: науково-організаційні та медико-соціальні аспекти. К., С. 70, 73, 78, 79, 80.

Бочерикова Є. 2014. Медичне забезпечення Збройних Сил України в зоні АТО: проблемні питання. Аптека. Вип. 30 (951). 4 серпня 2014.

Військові медики, [online] Доступно: <http://www.moz.gov.ua> [Дата звернення: 10 лютого 2019].

Військово-медична служба, [online] Доступно: <http://army.unian.ua> [Дата звернення: 5 лютого 2019].

Гульпа В. 2016. Організація медичного постачання військових частин та медичних підрозділів сил АТО. Збірник наукових праць: Медичне забезпечення антитерористичної операції: науково-організаційні та медико-соціальні аспекти. К., 229 с.

Замковий А. 2016. Оптимізація забезпечення гемотрансфузійними засобами військово-лікувальних закладів під час проведення АТО. Збірник наукових праць: Медичне забезпечення антитерористичної операції: науково-організаційні та медико-соціальні аспекти. К., С. 136, 138.

Зборовський О. 2016. Психічні порушення в учасників АТО та методи їх корекції. Збірник наукових праць: Медичне забезпечення антитерористичної операції: науково-організаційні та медико-соціальні аспекти. К., с. 185.

Звіт начмеда ЗСУ: все є на 90%, меддопомога максимально наближена до «передка», [online] Доступно: <http://novynarnia.com> [Дата звернення: 12 березня 2019].

Клименко П.М., Галушка А.М. 2016. Медична обстановка в районі проведення антитерористичної операції та її вплив на організацію медичного забезпечення військовослужбовців і цивільного населення. Збірник наукових праць: Медичне забезпечення антитерористичної операції: науково-організаційні та медико-соціальні аспекти. К., с. 50.

Медичне забезпечення Збройних сил України в зоні АТО: проблемні питання. Аптека. 2014. Вип. 30. 4 серпень 2014.

Медичне забезпечення Збройних сил України в зоні АТО: проблемні питання, [online] Доступно: <http://www.apteka.ua/article/301169> [Дата звернення: 12 лютого 2019].

ООН: На Донбасі загинули понад 9 тисяч осіб, [online] Доступно: <http://socportal.info> [Дата звернення: 12 березня 2019].

Пилипенко М.М., Кучма А.Б. 2016. Аналіз надання допомоги пораненим в зоні проведення АТО на догоспітальному етапі за опитуванням медичних працівників. Медицина неотложных состояний. Вип. 4 (75).

Санітарні втрати з початку АТО на Донбасі – 8130 військовослужбовців, безповоротних – 2491. Міністерство оборони України, [online] Доступно: <http://ua.censor.net.ua> [Дата звернення: 12 березня 2019].

Тернова С. Медики на війні – як забезпечити готовність «Номер один»?, [online] Доступно: <http://www.vz.kiev.ua> [Дата звернення: 15 лютого 2019].

Усіченко І. 2016. Діяльність Товариства червоного хреста України з надання медико-соціальної допомоги постраждалим від наслідків збройного конфлікту на Сході України та анексії Криму. Збірник наукових праць: Медичне забезпечення антитерористичної операції: науково-організаційні та медико-соціальні аспекти. К., с. 293.

Хлібко М. «Рятівничка» на полі бою, [online] Доступно: <http://na.mil.gov.ua/9623-ryativnichka-na-poli-boyu> [Дата звернення 13 березня 2019].

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-05-10

Номер

Розділ

ЛОКАЛЬНІ ВІЙНИ ТА ЗБРОЙНІ КОНФЛІКТИ СУЧАСНОСТІ