ДІЯЛЬНІСТЬ ВІЙСЬКОВО-ІСТОРИЧНИХ МУЗЕЇВ НА БАЗІ ГАРНІЗОННИХ БУДИНКІВ ОФІЦЕРІВ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33577/2313-5603.36.2021.147-160

Ключові слова:

військово-історичні музеї, гарнізонний будинок офіцерів, експонати, експозиції

Анотація

Розвиток музейної справи відіграє важливе значення у вивченні історії України, а її військова спеціалізація надає змогу вивчати історію Збройних Сил України та відображається у діяльності військово-історичних музеїв. З початком російсько-української війни 2014 року та паралельно з акцентуалізацією україн­ської ідентичності в Україні суттєво активізувалися процеси декомунізації, що стосувалися і музейних експозицій, основним завданням яких була радянська пропаганда. Водночас виникла потреба в доповнені музейними експонатами російсько-української війни військово-історичних музеїв. Проте цей процес не обмежився наповненням нового контенту експозицій вже діючих військово-історичних музеїв, а й створенням нових музеїв на базі гарнізонних будинків офіцерів Збройних Сил України.

У статті досліджуються та аналізуються процеси створення та функціонування військово-історичних музеїв при будинках офіцерів та гарнізонних будинках офіцерів Збройних Сил України. Особлива увага у викладеному матеріалі при­діляється законодавчій базі, що регламентує діяльність військово-історичних музеїв та стала основою для створення таких музеїв на базі гарнізонних будинків офіцерів. Проаналізовані особливості, основні функції, завдання та напрями діяль­ності військово-історичних музеїв гарнізонних будинків офіцерів Збройних Сил України.

Оскільки військово-історичні музеї в своїй діяльності мають наукову та освітню мету, вони, відповідно до діючого законодавства України, відкриті та доступні для широкої аудиторії відвідувачів. Більшість регіональних та спеціалізо­ваних військових музейних кімнат знаходяться у військових частинах та мають обмежений доступ. Тому доцільно створювати та розвивати військову музейну справу у військово-історичних музеях на базі гарнізонних будинків офіцерів, які є закладами культури Збройних  Сил України і відкриті для усіх категорій відвідувачів.

Статистика зростання кількості військово-історичних музеїв на базі гарнізон­них будинків офіцерів свідчить про потребу у розширенні військової музейної мережі, а доступність до музейних експонатів дозволяє повноцінно виконувати функції та завдання військово-історичних музеїв, визначених законодавством України.

Біографія автора

Вікторія Петрівна Шкорубська, Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного (м. Львів)

ад'юнкт

Посилання

Дерец П., Литвиненко І., Терещенко І. (1980) Музей истории войск Красно-знаменного Прикарпатского военного округа: путеводитель. Львов, Каменяр. 78 с.

Карпов В. (2018) Соціологія музею. Музеї у культурному просторі.. Історико-культурна спадщина: європейський вимір: тези Всеукраїнської науково-практич¬ної конференції. Львів. Інтерпрінт, С. 47 – 50.

Машталір В. (2020) Військово-історичне музейництво в україні: від витоків до сучасності. Ніжин, Центр пам'яткознавства НАН України і Українського товариства охорони пам'яток історії та культури. 256 с.

Машталір В. (2012) Розвиток музейної справи в системі Міністерства оборони України. Праці центру пам’яткознавства: збірник наукових праць. вип. 22. с. 194 – 210.

Музей захисника України на Хмельниччині за два з половиною роки відвідали майже три тисячі осіб URL: https://armyinform.com.ua/2021/01/muzej- zahysnyka-ukrayiny-na-hmelnychchyni-za-dva-z-polovynoyu-roky-vidvidaly-majzhe-try-tysyachi-osib/ (Дата звернення: 20.08.2021).

Основний фонд пам’яток Воєнно-історичного музею 58-го Будинку офіцерів. Картковий каталог.

Паліса С. (2011) Воєнно-історичний музей 58-го Будинку офіцерів. Україн-ський військовий музей. № 3. С. 6 – 11.

Положення про Музей 59-го Будинку офіцерів. Військово-історичний музей 59-го Будинку офіцерів. 3 с.

Про затвердження Інструкції з організації діяльності військових музеїв, музеїв (кімнат) бойових традицій у Збройних Силах України. (2019). Наказ Міністерства оборони України від 10.07.2019 р. № 374.

Про музеї та музейну справу. Закон України № 249/95-ВР (1995) Відомості Верховної Ради України, 1995, № 25, ст. 191

У Бердичеві відкрили новий музей АТО URL: https://times.zt.ua/u-berdychevi-vidkryly-novyy-muzey-ato/. (Дата звернення: 17.08.2021).

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-16

Номер

Розділ

ІСТОРІЯ УКРАЇНИ